torsdag 17 juli 2014

Femdagars på gång ...

På söndag går första etappen av O-Ringen. I år är det 50:e gången tävlingen arrangeras. Den egna premiären skedde i regniga Borås 1968. Sedan dess har det blivit ytterligare ett trettiotal.
O-Ringen är stort, häftigt och kul på många sätt. Men också långlånga gångvägar, oändliga köer och timmar av väntan vilket gör att det inte är en favorittävling. Utbudet av andra flerdagarstävlingar runt om i Europa har varit mer lockande genom åren.

Men i år ska barnbarnen debutera i inskolnings- och U-klass som kräver någon som "skuggar". Därför blir det kortklass för egen del. Inte för att banorna är kortare utan möjligheten till "fri starttid". Då kan man i lugn och ro skugga barnbarn utan tidspress och genomföra den egna banan antingen före eller efter.

Det är bara så bra med den valfria starttiden som vi i framtiden sannolikt kommer att möta även på vanliga tävlingar. Då kan "early birds" välja tidig start och alla älskare av sovmorgnar behöver inte jäkta iväg. Dessutom kan starten anpassas så att barn kan bli passade och skuggade.