torsdag 10 juli 2014

Ett anonymt VM.,.

Parallellt med orienterings-VM genomförs också preo-VM. Mästerskapen försvinner totalt i det vanliga VM-programmet och publiktävlingarna. En och annan har en vag kännedom om arrangemangen och var de avgörs men inte mer. Det är inte heller särskilt många  som bryr sig eller har något som helst intresse av grenen.

Det är på sätt och vis orättvist för "PreO-orienterarna" då det är en utmanande aktivitet som kräver hög kartläsningsförmåga, stark fokusering och koncentration.

Dock skiljer sig grenen rejält från vanlig orientering. Likheterna är mycket små. Ett mera rättvist och tydligare namn eller beskrivning skulle vara "Precisionskartläsning". 

Sannolikt skulle man få mer uppmärksamhet om VM inte genomfördes samtidigt med orienterings-VM. Egentligen är det märkligt att Internationella Orienteringsförbundet valt ett parallellt upplägg. Andra grenar som exempelvis VM i mountainbikeorientering anordnas vid ett särskilt tillfälle.

Alltså, ska PreO höja sin status och tydligare framhäva det unika och specifika så kalla det "Precisionskartläsning" (skippa orienteringsbegreppet) och genomför egna VM årligen.

(Under eftermiddagen ska ett försök göras för att ta reda på var PreO-VM håller till och då förhoppningsvis kunna heja på Michael Johansson.)