måndag 10 augusti 2015

Karlsborgshelg ...

Precis där Tiveden börjar avgjordes årets U 10-mila samt Karlsborgsdubbeln. Terrängen varierar. Bitvis är det kuperat, detaljrikt, vresigt och svårframkomligt. Bitvis är det flackt, tallmo, detaljfattigt och snabblöpt. En smart banläggare skapar variation genom att växla terrängtyper och tvinga löparna till att ändra teknik. 

Värmegraderna var många och solen strålade så de var bara så skönt. Arrangörerna hade fixat till en kompakt arena så det var verkligen skön stämning längs målupploppet. VSK:s ungdomslag hängde inte riktigt med. Placeringarna blev blygsamma. Helt klart är att det saknas löpfart och tävlingsvana men det går att rätta till. Det är en sak att regelbundet köra teknikövningar i lugn fart i Ursandsterrängen. Det är en helt annat sak att dras med i ett högt löptempo och samtidigt hålla koll på orienteringen. 


Tävlingsresor med övernattning på nya platser skapar möjligheter att kolla in sevärdheter och liknande. Boendet strax utanför Karlsborgs fästning gav ett utmärkt tillfälle att kolla in detta gigantiska byggnadsverk. Ett projekt som egentligen var dödsdömt redan från starten och kostade otroligt mycket både vad gäller riksdaler och mantimmar. Men en ståtlig och spännande anläggning blev det.

Det inbjöds till "Jakten på den försvunna guldskatten". En rundvandring med olika inslag typ 3d-film, lösa mysterier, leta efter nycklar, se upp för bedragare osv. Detta under ledning av en "spelledare" eller ciceron. Målgruppen 8-14-åringar men även + 60 har utbyte av showen. Det var en riktigt höjdarskattjakt och 90 minuter försvann i all hast. Det var värt varenda krona som deltagarbiljetten kostade! Det blev ytterligare en höjdarhelg med barn och barnbarn. 
Nästa helg väntar tävlingen "Värst i Härstta". Hur ska det bli i en terräng som några vill "döskallemärka"?