måndag 24 augusti 2015

Fria eller fälla ...

En intressant sträcka från Götaälvdalsträffen som avgjordes under helgen. Ett antal klasser hade inledningen som framgår av kartklippet. Vid första snabba anblicken är vägvalet nästan givet, naturligtvis en högersväng utefter vägen och sedan en kort sträcka upp till kontrollen. Mycket enklare och mera kraftbesparande än rakt på.


Men så kollar man lite nogrrannare och ser att passagen på vägen är förbjuden att passera. Nu hade inte arrangörerna spärrat av det rödstreckade området med snitslar eller liknande och det fanns inte heller några kontrollanter på plats. Ett antal löpare valde mer eller mindre omedvetet högeralternativet. Som försvar kan anföras att det rödstreckade området är något otydligt på kartan. Högeralternativet är cirka 30 sekunder snabbare och mera kraftbesparande.

Nå, vad ska man göra som löpare, diska sig själv eller låtsas som inget? Vad ska arrangören göra, fria eller fälla eller lägga till exempelvis 30 sekunder för löpare som bevisligen tagit högeralternativet? Ingen åtgärd vidtogs tävlingsdagen från vare sig någon löpare eller arrangör.

Vad man som arrangör kan lära är att alltid snitsla eller använda kontrollanter vid den här typen av passager eller som i detta specifika fall, ha valt en kontrollpunkt längre norrut.