fredag 11 april 2014

SM-natt ...

På natten mellan fredag och lördag avgörs årets första SM-tävling i skogarna runt Sigtuna. En av de startande i den 130 man stora H 21-klassen är Rickard Börjesson från VSK Orientering. Han är ensam från klubben och det är inte heller så många andra från närliggande klubbar. Elitcoachen Jonas Hogedal fungerar som chaufför och ledare.

Tävlingsområdet påminner till stora delar om den som finns väster om Vänersborg i Ursand; skogsmark med ett tämligen rikt stignät där terrängen är finskuren med ett flertal mindre sankmarker och små höjdpartier. Vegetationen består huvudsakligen av barrskog av varierande ålder och med inslag av hyggen. Vissa områden är väldigt detaljrika. Framkomligheten är för det mesta mycket god, men det förekommer några partier med en del stenblock och risigt underlag som drar ner löptempot.

Herrbanan mäter hela 14 kilometer med en uppskattad segrartid på omkring 75-80 minuter. Rickard har specialtränat nattorientering under vintern och försäsongen. Han startar i den senare delen av fältet och är sannolikt inte i mål förrän strax före ett på natten.

Man kan följa SM-natten live på sin dator eller ipad: http://www.orienterings-sm.se