tisdag 19 maj 2015

Fullt upp ...

Thailand är inte bara bad, massage och yoga utan även andra aktiviteter hinns med mellan varven. Några av de obligatoriska grejerna är Buddha, elefanter och shopping.


Efter några dagar med dubbla yogapass börjar man nu komma in i rutinerna. Formerna är många och precis som i alla verksamheter florerar en mängd inriktningar och tolkningar. Vokabulären är också omfattande med många specialuttryck. Yoga kan dessutom betraktas på olika sätt. Man kan se den enbart som "fysisk" träning men det finns också en andlig/själslig dimension. Av det följer också en speciell livsstil exempelvis vad gäller kosten osv. Som utövare väljer man naturligtvis de dimensioner som man känner sig bekväm med.

Vad gäller det rent fysiska så kan konstateras att belastningen på cirkulationsorgan som lungor-hjärta-blodomlopp inte är så stor. Det jobbiga och det slitsamma är alla positioner i "ytterlägen" som man dessutom blir kvar i en stund. Denna statiska träning känns riktigt ovan för exempelvis löpare och orienterare. Utövandet kräver koncentration, fokusering och uthållighet. Detta i kombination med viss smärta gör att det periodvis känns tufft.

Dock kan konstateras att naturligtvis borde man startat med yoga tidigare i livet. En 65-årig kropp blir stelare för varje år och detta kan till viss del fixas till men vissa rörelser kommer aldrig att bli utförda.