tisdag 30 juni 2015

Ny SM-gren ...

I början på veckan var det premiär för en ny SM-disciplin; Mixed Sprintstafett. Ett mästerskap som tillkommit utifrån att 2014 gjorde sprintstafetten debut på VM-programmet. Upplägget är fyra sprintsträckor där två herrar och två damer springer en sträcka vardera. En dam startar, sedan herrar på andra respektive tredje sträckan och så avslutar en dam. Banlängderna är i stort sett lika. 
Man kan ju alltid fundera på varför denna SM-disciplin har skapats. Vilka grundantaganden formade upplägget?  Vilka behov och önskemål har bejakats? 



Man kan också fundera på varför man inte har tagit tillfället i akt att skapa en ännu mera spektakulär och intressant tävling. Detta exempelvis genom att låta varje enskilt lag själva avgöra i vilken ordning man låter löparna springa de olika sträckorna. Alltså ett lag kanske väljer att köra ut sina herrlöpare på de två första sträckorna och avslutar med damerna medan ett annat lag gör tvärtom. Man skulle också kunna tillåta varje lag att under tävlingens gång ändra löpordningen. Då skulle det bli en extra dos av snabba taktiska överväganden som varje lags coach gör.

För skrivaren av dessa rader är det fortfarande en gåta varför man inte i alla stafetter/kavlar tillåter lagändringar medan tävlingen är i gång för fullt. Ett lag som kanske har tappat på en inledningssträcka kan då välja att sätta in sitt starkaste kort på en tidigare sträcka istället för den ursprungliga planen att låta honom eller henne springa slutsträckan.