söndag 18 januari 2015

På hemmaplan igen ...

Hemma igen efter en månad i USA. Många upplevelser. Mycket som ska ses har setts. Det har verkligen varit "awesome" för att nu använda ett amerikanskt inneord.



Det var kul att att återvända till Central Park i New York där jag för ett tjugotal år sedan var med och arrangerade en orienteringstävling. Mycket var sig likt men naturligtvis var inte kartan densamma. Under vintern spärras alla gräsytor av för att skona underlaget så man fick bara utnyttja gångvägarna. 



Det var andäktigt på Arlington kyrkogården i Washington i det soliga men kalla vädret. Många var korsen över stupade som deltagit i krig. Alldeles speciell stämning vid John F Kennedys grav.



Det var härligt alla gånger i bubbelpoolen hemma hos Martin och Anni i Houston. Vi hade förväntat oss många värmegrader i Texas men så var det inte och det blev några timmar för inköp av varma kläder i ett av de många "mall" som finns.



Det var häftigt med en helkväll tillsammans med sönerna på Topgolf i Houston. Tre våningar med utslagsplatser. Vid varje utslag fåtöljer med soffbord. Man åt, slog några slag och tävlade i längd och precision. Det började suga i golftarmen, kanske dags att ta upp det igen ...


Det var stora kontraster mellan "outbacken" i Texas där cowboymyten verkligen lever i jämförelse med folkvimlet på Times Square i städernas stad, New York.



Det var en tankeväckare att vandra igenom immigrantmuséet på Ellis Island där tusentals förhoppningsfulla svenskar en gång passerade med drömmar om ett bättre liv. Rutinerna, ovissheten och våndorna var förmodligen desamma som dagens flyktingar upplever när de kommer till Restad gård.



Det var skönt att komma hem till Vänersborg för att komma ikapp sig själv och börja sortera alla intryck. Men redan börja suget komma efter nästa resa men då blir det betydligt mer orientering på programmet.