söndag 8 september 2013

Line avgjorde ...

Årets DM-tävlingar är igång. Helgens arrangemang i Skaraborg bjöd på välarrangerade tävlingar i högsommarvärme.
På stafetten blev det bara en guldmedalj till VSK-Orientering; D16-laget där Line Cederberg avgjorde och ryckte ifrån på den sista sträckan. I huvudklasserna, D 21 och H 21, var det en mager utdelning. Sjukdomar och skador decimerade slagstyrkan och dessutom har klubben inte längre samma bredd i dessa klasser.

Dagens snackis i duschen och över fikat var klassindelningen. Västergötlands OF har beslutat om en åldersindelning som utgår från sammanlagd ålder typ minst H 120, H 160 och H 200. Konstigt nog var det en helt annan indelning för damerna. Vidare fanns det ingen begränsning nedåt i åldrarna vilket innebär att dam- eller herrseniorer kunde springa i samma lag som gamlingar. Visst är det charmigt med "breddkavlar" men knappast när det handlar om mästerskap.
Det är fullt förståeligt att distrikt med få lag och utövare måste ha denna form av klassindelning för att DM-stafetten överhuvudtaget ska överleva men det gäller knappast för ett av landets största distrikt; Västergötland.

Det övriga mästerskapsprogrammet bygger på strikta åldersklasser. Därför lär det sannolikt komma ett antal motioner till VOF:s nästa årsmöte med propåer om att återgå till en åldersrelaterad klassindelning. I nuläget utifrån åldersfördelningen i distriktet skulle en lämplig modell vara 10-årsklasser från och med 40 år enligt följande:

H 40-
H 50-
H 60-
H 70-
D 40-
D 50-
D 60-
D 70-

Man skulle dessutom kunna tillåta, precis som i ungdomsklasserna, att klubbar som så önskar har fler än en löpare på mellansträckan.

Nu ska inte DM-kavlen för de äldre klasserna ha någon högre prioritet, alltså bör inte för mycket energi läggas ner på dessa utan fokus ska ligga på H21 och D 21 samt ungdomsklasserna.