fredag 13 juni 2014

Ett möte i orienteringsvardagen ...

Torsdagskväll vid Skidstugan och klubbtränare Rickard Börjesson bjuder på bra teknikträningsbanor - vilken fin service!
I sällskap några boende på Restads flyktingförläggning. En liten insats med målet att ge en inblick i svenskt föreningsliv och naturligtvis visa upp det man själv gillar så himla mycket; orientering.

Efter träningen väntar fika och naturligtvis eftersnack om orienteringsupplevelsen på omväxlande engelska och svenska - viktigt att lära sig språket!

Det blir också prat om flykten från Syrien, alla umbäranden, lidanden, rädslor och skräcken. Man får fler och djupare insikter. Det som fladdrar förbi i nyhetssändningar och tidningsreportage får plötsligt en annan dimension och blir så påtagligt. Det berättas om Yarmouk i södra delarna av Damaskus; ett två kvadratkilometer stort område där omkring 20000 palestinier är inringade. Kan jämföras med Warszawas getto som skapades av nazisterna i oktober 1940 för internering av judar.
Förhållandena är olidliga och via ett mejl kommer ett meddelande om dagsläget, här fritt översatt och tolkat från arabiska:

"Döden är bättre än livet när de mest grundläggande betingelserna för livet stryps; ingen mat, inget vatten, inga förnödenheter och totalt mörker under natten eftersom all elförsörjning stängts av.

Döden är bättre än livet när bombplanen släpper sin last, när ingen tillåts passera in eller ut, när hjälporganisationer hindras att bistå med mat, medicin och hjälp.

Döden är bättre än livet när det sista i matväg är råttor och magra katter, när letandet i sopor som redan genomsökts flera gånger inte har mer att ge, när en mor ser sin son varje dag närma sig slutet steg för steg.

Döden är bättre än livet när man är instängd, belägrad och avskärmad i Yarmouk i Damaskus i Syrien i juni 2014."

Plötsligt blir den egna vardagens problem så oerhört perifera och betydelselösa typ varierande vattentryck i Skidstugans duschar och kontrollernas ibland underliga placering på sprintorienteringar.

Du som kanske vill få fler insikter kan kolla in:
http://www.unrwa.org/crisis-in-yarmouk
eller ladda ner pdf-filen "Squeezing the life out of Yarmouk" från:
http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE24/008/2014/en