torsdag 28 november 2013

HLR-utbildning ...

Vi ser allt oftare "Hjärtstartare" uppsatta på väggen i offentliga lokaler och i andra sammanhang. Men ... hur använda den och skulle du våga använda en ifall det hände något? I onsdags utbildades ett 20-tal VSK:are, huvudsakligen de som deltar i veteranorienteringarna, där det under våren kommer att finnas en tillgänglig hjärtstartare.

Hjärtstartaren gör inte allt utan måste kompletteras med hjärtkompressioner och inblåsning. Många har genom åren tränats i och prövat på Hjärt-Lung-Räddning men det är alltid bra att repetera och framförallt få en introduktion i hur en "hjärtstartare" ska hanteras - det är enkelt men naturligtvis är det bra om man fått en introduktion.

Hans Granqvist från Civilförsvarsförbundet övade och tränade med "veteranerna" under några timmar. En mycket bra genomgång och uppdatering.



Några reflektioner och lärdomar:

  • Sätt igång med inblåsning och kompressioner så snabbt som möjligt (2 inblåsningar / 30 kompressioner som upprepas). Det kanske inte finns någon hjärtstartare eller så tar det ett stund innan den är på plats.
  • Följ hjärtstartarens muntliga instruktioner!
  • Hetsa inte; jobba lugnt och metodiskt!
  • Håll ut och jobba på tills professionell hjälp kommer.