måndag 1 april 2013

Silvertejp "taggar upp" SI-pinnen ...

En veteranorienterare i södra Sverige kom av en ren slump på att SI-pinnen inte behöver stickas ner i hålet på kontrollenheten men ändå få en registrering. Dock krävs det att man har en bit silvertejp runt pinnen.

Vid en tidig vårtävling hade han glömt säkerhetslinan men ville ändå "säkra" pinnen och gjorde detta med en bit silvertejp som fanns i ryggsäcken. Vid första kontrollen fick han en ljus- och ljudsignal redan någon meter från kontrollen. Han litade inte på detta utan stack ner pinnen i hålet som vanligt. Vid nästa kontroll hände samma sak, ljud- och ljussignal en liten bit ifrån enheten och så var det även på de återstående kontrollerna.

Väl i mål lånade han sin hustrus pinne och sprang en kort direktbana efter att ha satt på lite silvertejp. Samma fenomen som tidigare under dagen; ljus- och ljudsignal någon meter från kontrollenheten. Han brydde sig aldrig om att stoppa pinnen i enheternas hål och vid utstämpling fanns registrering från alla kontroller.

Hans svärson som är professor vid fysikinstitutionen på TUI (Teknikutvecklingsinsitutet) förklarar det hela med att aluminiumelektronerna i silvertejpen förstärker det elektromagnetiska fältet som finns i SI-pinnen och behöver därför inte stickas ner i hålet på kontrollenheterna.

Med en bit silvertejp på SI-pinnen kan man sannolikt tjäna tid speciellt om det är köbildning vid kontrollerna. Det är ännu inte klarlagt vad som händer ifall man har flera varv silvertejp runt pinnen. Räcker det då att passera kontrollenheten på kanske 7-8 meters avstånd?