tisdag 15 september 2015

Bra Elvira ...

Elvira Björklund från grannklubben Trollhättans SOK sprang hem ett SM-silver i D 18-klassens långdistans.



Riktigt kul för henne själv, för klubben men också för orienteringen i Trestadsområdet. Vi är inte så bortskämda med topplaceringar.
Detta blir mycket påtagligt som skribent i lokaltidningen TTELA. Har ambitionen att efter varje tävlingshelg ha med OL-reportage. Det är lätt på ett sätt då sportredaktionen med Toni Andersson i spetsen, som trots begränsat utrymme, välkomnar artiklar, foton och resultat.
Men det är också emellanåt svårt. Det är en påtaglig avsaknad av elitframgångar. Tänk vad tillvaron skulle vara lätt med några "stjärnor" som lyser, intresserar och engagerar. Därför är det så härligt med Elviras framgång. Under hela säsongen har hon "levererat" och det ska verkligen bli intressant att följa henne i fortsättningen. Som "radskrivare" blir man överlycklig!

Har en känsla, rätt eller fel, att det bland de lokala orienteringsklubbarna finns en ambivalent inställning till elitprofilering och elitsatsningar. Man både vill och inte vill. Själv är jag fullständigt övertygad efter ett halvsekel som orienterare att elit skapar bredd precis på samma sätt som unga musiker inspireras, stimuleras och triggas av en framgångsrik sångare eller gitarrist.

Orienteringsidrotten i Trestadsområdet behöver några "stjärnor"; killar och tjejer som slåss om medaljer på både nationell som internationell nivå. Förutsättningarna finns vad gäller terräng, kartor, träningslokaler osv. Möjligheterna är minst sagt goda också geografiskt med närheten till många tävlingsarrangemang samt storstaden Göteborg med studie- och arbetstillfällen och naturligtvis de lokala högskolorna. Men, finns klubben eller klubbarna som vill satsa?