lördag 8 december 2012

Om släckta lampor ...


Mitt i vinterkylan blåser det återigen från åsiktsberget med tankar om snö, kyla och släckta lampor.

Snön har vräkt ner. Skidorna plockas fram. Allmänheten reagerar för att inte elljusspåret är tänt veckans alla dagar. Vissa tycks tro att VSK liksom andra föreningar är någon form av kommunal inrättning som ska erbjuda allmänheten olika aktiviteter och service. Så är det naturligtvis inte. Men man börjar bli medveten om detta, bland annat tack vare VSK-styrelsens tydliga förhållningssätt; vi har inte ekonomiska resurser och verksamheten har inte som mål att bekosta allmänhetens åkning! Egentligen är det inte VSK:s problem men det blir ett problem eftersom ideell tid och kraft måste läggas ner på att förklara, skriva mejl, svara på journalisters frågor och allmänhetens telefonsamtal.

Sedan är det bara att beklaga att elljuset inte kan användas, lamporna finns där och många uppskattar att åka i spåren men finansiering saknas. Kritiken, insändarna och ilskan börjar nu riktas mot Vänersborgs kommun. Där försvarar och förklarar sig ansvarig tjänsteman med några halvluddiga argument av karaktären "vi ger inte stöd till den här typen av anläggningar som löpslingor och elljusspår", "vi tar till oss synpunkterna och ska fundera över det" och "under utredning". Agerandet känns igen för det är inte första gången frågan är på tapeten. VSK:s styrelse uppvaktade för några år sedan kommunen med idéer och tankar om hur man skulle kunna samverka kring skidstugan, elljuspåret, löpslingor osv. Men detta avfärdades bryskt av ansvarig tjänsteman.

Nu kan man till viss del förstå kommunens agerande. Det saknas naturligtvis pengar och det stora svarta hålet är det välbekanta och ökända arenabygget. En anläggning som i runda slängar slukar 100.000 kronor per dag!
Men det tycks också finnas en attityd eller ett förhållningssätt som kort och gott går ut på att inte satsa på för allmänheten lättillgängliga och billiga anläggningar typ löpslingor, promenadstråk och elljusspår. En märklig attityd då man inom annan kommunal service håller hög nivå. Det är en gåta varför Vänersborgs kommun väljer att vara bland de sämsta i klassen när det gäller att satsa på enkla och hälsobefrämjande åtgärder.

Det är bara att hoppas att kommunens förtroendevalda snart uppdrar till kommunens tjänstemän att säkerställa drift och underhåll av kommunens befintliga elljuspår och löpslingor. Det finns också anledning att fundera på om man vintertid kan erbjuda fler preparerade skidspår, exempelvis i Skräcklanparken och andra öppna ytor i direkt anslutning till bostadsområden. Det är ett enkelt och billigt sätt att värna om folkhälsan!