lördag 22 september 2012

En dag ...



... i en nybliven pensionärs liv. Dagen börjar tidigt. Hustrun ska till jobbet och väckarn ljuder 06.00. Härligt att nu bara kunna vända sig om och slumra en stund till ... tillvaron under arbetslivet handlade om uppstigning tidigt, tidigt och ofta, ofta.

Efter frukost några timmar framför macen. Ett flygblad ska fixas inför klubbens tävlingsarrangemang. En sponsor ska ha med sitt budskap. Fragmentariska medskick om innehållet, en logga är bifogad i konstigt format och önskemål om ett foto på en grillkyckling. Jaha ... hur fixa det? Ut på nätet för att söka coyprightfria bilder. Efter lite strul och växling mellan olika layout- och bildredigeringsprogram så är det klart (trodde jag ...). Underlaget mejlas till några för koll. Svar från sponsorn som inte hade tänkt sig utformningen på det sättet och dessutom var det ytterligare "några saker" som borde finnas med bland annat en gul splash som bakgrund. OK ... bara att andas in, göra ett omtag och börja från början.

Lunchdags och samtidigt ringer iphonen. En av ungdomsledarna behöver kartor med påtryckta banor inför kvällens nybörjarkurs. Anar också mellan raderna önskemål, eller var det rop om hjälp, med utsättning av kontrollerna. Som tur är har hustrun glömt matboxen. In med plastburken i mikron och efter några minuter avnjuts makaronlådan framför datorn med gaffeln i vänsterhanden och högerhanden på tangentbordet.

Var finns nu kartfilen ... den hittas och husets färgskrivare går igång. Tiden rinner iväg. Nu handlar det om att ta itu med formulering av PM inför tävlingsarrangemanget nästa helg. En hel del faktauppgifter ska med typ gångväg till starter, anvisning om toaletter och kartskalor. Ett preliminärt underlag mejlas till tävlingsledarna inför kvällens möte.

Ungdomsledaren har fullt upp förstår jag ... mejlar och meddelar att jag också fixar utsättning av kontrollerna. Mountainbiken pumpas (stenhårt, det har Peter Cederberg lärt mig), ryggan sätts på plats och så bär det iväg till skidstugan. In i förrådet och så börjar letandet. Var finns SI-materialet; start-, mål- och tömningsenheterna för att inte tala om sträcktidsskrivaren. Leta här och leta där, ringer hit och ringer dit men inget napp. Hör i förbigående från en luttrad ungdomsledare "så här är det alltid ... ett ständigt letande". Konstaterar att det måste vara ett helsicke att vara ideell ledare och samtidigt jobba heltid och sköta den vardagliga tillvaron med familj och allt. Till slut fixar sig det mesta men det blir inga sträcktider denna afton.

Äntligen ut i skogen, det är kul att hänga ut kontroller! Tillbaka vid skidstugan igen och nu är nybörjargruppen samlad. Genomgång av dagens övning och sedan bär det iväg. Nu är det uppföljning som gäller och kontrollerna som nyss sattes ut besöks igen.
Alla tillbaka, glada miner, härligt! Kontrollerna ska nu plockas in, det blir torsdagskvällens tredje besök vid stigförgreningen, den mossbelupna stenen och den vattensjuka sankmarken ... bråttom, bråttom ... det blir ingen dusch då kvällens funktionärsmöte redan är igång.
Genomgång av många detaljer, små detaljer och stora detaljer. Kaffetarmen suger, doftar det inte nybryggt ... nej, det var en illusion! Två timmar senare är mötet över och alla möten leder oftast till nya saker som ska fixas. Utomhus är mörkret kompakt och cykelbelysningen rotas fram i ryggan med ombyteskläder och handduk som ännu inte kommit till användning. Skor och strumpor är skogsfuktiga och doftar det inte lite sur sankmark och lera från elljusspåret?

Cykelturen hemåt är riktigt skön och njutbar i den krispiga och kylslagna höstkvällen. Det plingar till i iphonen. Några mess med frågor om flygblad och kommande veteranorientering som måste åtgärdas. Fixar till PM efter kvällens möte, lika bra att göra det direkt så att det inte glöms bort. Dusch och ombyte får vänta.
Timman börjar bli sen och kylskåpet gapar tomt. Dagens marktjänst i form av matinköp har inte hunnits med. Tokhungrig, men som tur är finns det några bitar i det bruna omslaget märkt fäbodknäcke.
Det rasslar till i dörren. Hustrun på ingång efter en som ofta lång arbetsdag. Briefar henne om funktionärsmötet, en del saker måste fixas till som fallit mellan stolarna. Hon drar iväg några mejl. Det blir också några funderingar om ungdomsledarnas problem med tillgången på eller rättare sagt bristen på enheter och skrivare.

Klockans visare drar sig över midnatt. Äntligen dusch 00:13. Skönt att dra av sig OL-kläderna med sin karaktäristiska doft eller kallas det lukt. Innan tröttheten fullständigt tagit överhanden några funderingar om morgondagen som egentligen redan är där. Ska på förmiddagen iväg till tryckeriet för att fixa flygbladet. Har konverteringen av olika bildformat fungerat? Det finns nämligen inget i hela världen som kan vara så bekymrat som en tryckares ansikte ifall man kommer med ett tokigt filformat i usb-minnet. Måtte allt vara OK!

Detta var en dag i en nybliven pensionärs liv ... Det var en innehållsrik dag!